25.02.2022. | Novosti

Obljetnica smrti Zvjezdana Cvetkovića

25.02.2022. | Novosti

Prošlo je već pet tužnih godina, pola desetljeća, otkako nas je zauvijek napustio naš znameniti branič, trener i nada sve prijatelj, Zvjezdan Cvetković, član slavne generacije koja je 1982. godine osvojila naslov prvaka. Upravo ovoga proljeća obilježavamo okruglih 40 godina od tog uspjeha, ali ove nedjelje, nažalost, i petu obljetnicu odlaska našega Zvjezdana. Zauvijek na je napustio na današnji dan, 27. veljače 2017.

Nezaboravni član naše plave obitelji, jedan od najpopularnijih braniča u Dinamovoj povijesti, bio je u temeljima Dinamova furioznog proljeća 1982. godine, bio je čvrsti i gotovo neprelazni „osigurač“ na lijevoj strani, a kasnije i dugogodišnji član stručnoga stožera, nakratko i u ulozi glavnoga trenera. Za maksimirski je klub, računajući i natjecateljske i prijateljske utakmice, upisao 492 nastupa uz 41 postignuti pogodak.

Rođen je 18. travnja 1960. godine u Karlovcu, a u Dinamo je došao 1977. u tinejdžerskim danima zajedno s bratom Borislavom kao blistavi izdanci popularne karlovačke škole predvođene trenerom Brankom Čavlovićem Čavlekom. Zvjezdan i Boro jedan su od najpoznatijih bratskih tandema u povijesti našega kluba. Zajedno su sudjelovali u pohodu na naslov prvaka 1982. godine kao i na pokal državnoga Kupa godinu kasnije. Iako njegova visoka figura naoko nije sugerirala karijeru hitroga braniča, ubrzo je svojim sjajnim izvedbama demantirao skeptike.

Zablistao je na Dinamovoj turneji po Australiji početkom 1981. godine, nedugo nakon što je momčad preuzeo trener Miroslav Ćiro Blažević. Upravo su se na toj turneji kao standardni braniči nametnuli Milivoj Bračun i Zvjezdan Cvetković i izborili mjesto u udarnoj postavi koja je kasnije dohvatila dva velika pokala.

Devet je puta zaigrao za jugoslavensku reprezentaciju, a nastupao je i za juniorsku, mladu, olimpijsku i B selekciju. Karijeru je završio u njemačkom Waldhofu iz Mannheima nakon što je, u borbi za loptu, zadobio ozljedu glave.

U Zagrebu je završio Višu trenersku školu, a ulogu glavnoga Dinamova trenera obnašao je u završnih 10 prvenstvenih kola u sezoni 2004/’05. Nakon igračke je karijere u Maksimiru bio i asistent glavnog trenera, sportski direktor, klupski skaut.