22.09.2022. | Novosti

Podignut nadgrobni spomenik Draganu Bošnjaku

22.09.2022. | Novosti

Fotografija s prepoznatljivim dječačkim licem, uklesani grbovi njegovih dvaju klubova i skulptura nogometne lopte u dizajnu popularne „bubamare“…

Ovakvo, decentno, prigodno i dostojanstveno idejno rješenje dobilo je i svoju konačnu formu: ovog je tjedna otkrivena nadgrobna ploča u spomen na Dragana Bošnjaka, dragog i nezaboravnog člana znamenite Dinamove generacije koja je 1982. godine osvojila naslov prvaka.
Bošnjak nas je, nažalost, zauvijek napustio 27. ožujka 2019. godine, a ovoga su tjedna njegovi prijatelji, poznanici i donatori, među kojima i GNK Dinamo, na groblju u Petrovaradinu zajednički podignuli spomenik dostojan Bošnjakove ljudske i igračke veličine.
Među pokretačima akcije bio je Miroslav Vislavski, ugledni sportski djelatnik, novinar, autor brojnih dokumentarnih filmova, ujedno i predsjednik Odbora „Akcije za spomenik Draganu Bošnjaku“. U organizaciji je između ostalih sudjelovao i bivši znameniti igrač Vojvodine s kojom je 1966. osvojio naslov prvaka, sadašnji predsjednik Udruženja veterana novosadskog kluba, Vasa Pušibrk.

– Koristimo priliku za dodatnu zahvalnost na donaciji kojom je GNK Dinamo zapravo pokrio troškove izrade nadgrobnog spomenika na vječnom počivalištu Dragana Bošnjaka, znamenitom igraču Vojvodine iz 1970-ih i šampionskog Dinama iz 1980-ih godina – istaknuo je Vislavski uz prigodan govor pred okupljenim uzvanicima uz Bošnjakovo počivalište.

NEIZBRISIV TRAG U DVA KLUBA

Idejni koncept samog spomenika potpisao je umjetnik Ivica Bačak, a na ploči je između ostaloga uklesano: „Spomenik podiže GNK Dinamo, prijatelji i veterani FK Vojvodina“.

– Saša Čerevicki i ja proglasili smo Odbor za spomenik. U začetku akcije pomogao je Milan Šulentić uvjeravajući u Dinamovu podršku koju je u potpunosti pružilo vodstvo zagrebačkog kluba na čelu s predsjednicom Uprave, Vlatkom Peras – dodao je Vislavski.

Otkrivanju spomenika prisustvovali su brojni prijatelji i štovatelji Dragana Bošnjaka koji su pritom položili cvijeće i zapalili svijeće u spomen na sjajnoga igrača i još bolju osobu. Organizatori su u prigodnom govoru evocirali uspomene na njegov život i karijeru pri čemu se u Dinamovo ime obratio Stjepan Deverić, nekadašnji Bošnjakov suigrač iz plave generacije iz 1982. godine.

Članovi odbora predali su zahvalnice svim donatorima. GNK Dinamo ove je godine, povodom 40. obljetnice osvajanja zadnjeg naslova prvaka u bivšoj SFRJ, svim zaslužnicima izradio prigodne plakete. Posthumno je plaketa priređena i u spomen na Bošnjaka. Ovom ju je prilikom Deverić, u Dinamovo ime, uručio Draganovu sinu Marku.