21.03.2022. | Novosti

Tramvaj posvećen generaciji 1982.

21.03.2022. | Novosti

Krajem ožujka u promet je pušten posebno dizajniran tramvaj posvećen generaciji koja je blistavim izvedbama osvojila naslov prvaka 1982. godine. Sami događaj uveličali su predstavnici zlatnog naraštaja: Miroslav Ćiro Blažević, Josip Čačković, Rudolf Belin, Marijan Vlak, Marko Mlinarić, Stjepan Deverić, Džemal Mustedanagić, Zvonko Marić i Gordan Mohor. 

Predsjednik Dinama Mirko Barišić zahvalio je prisutnima na dolasku i naglasio važnost poznate generacije. Nakon kratkog govora pozvao je okupljene na panoramsku vožnju Zagrebom.

Članica Uprave, Amra Peternel, ukratko je opisala kako je došlo do ove ideje:

– Dinamo je klub koji štuje tradiciju i s ponosom ističe svoje uspjehe. Ova generacija kao i generacija ’67. definitivno je ostvarila uspjeh koji će se pričati još puno godina. Naši stariji navijači sigurno se s emocijama sjećaju tih vremena i tog dugo očekivanog naslova. Također, sigurno se sjećaju da je te godine Dinamo igrao prekrasan nogomet koji je imao romantičarski zamah te je na kraju vratio momčad na pobjedničke staze. Upravo tu emociju smo željeli prenijeti na nove naraštaje i pokušali im to pokazati putem ovog tramvaja. Klub je ujedno pripremio i druge aktivnosti vezane za proslavu 40 godina zlatne generacije. U prodaju su pušteni razni suveniri s tematikom ’82. Posebno smo sretni što ćemo imati i repliku poznatog bijelog šala gospodina Blaževića u prodaji za naše navijače. Uskoro pripremamo predstavu „Ćiro“ gospodina Tarika Filipovića za našu generaciju ’82. kao i za cijeli naš klub. U pripremi je posebna web stranica kao i film o zlatnoj generaciji koji će svoju premijeru imati uskoro.

Predstavnici generacije u ugodnoj i veseloj atmosferi prisjetili su se starih vremena koje su zajedno ispisali u najdražem dresu.

– Čim sam ugledao tramvaj sjećanja su se vratila, ove fotografije vraćaju u prošlost i bude emocije. Mislim da je ova generacija zaslužila ovako nešto. Veliko hvala klubu, Upravi i predsjedniku Barišiću što su ovo napravili za nas. Ova momčad napravila je fantastičan rezultat što nije bilo jednostavno s obzirom na cjelokupnu situaciju u bivšoj Jugoslaviji gdje su nas na početku svi dosta neozbiljno shvaćali da bi kasnije vidjeli da se radi o ozbiljnoj ekipi kojoj više nisu mogli stati na kraj. Mislim da smo zasluženo osvojili to prvenstvo i to u velikom stilu zahvaljujući ljudima koji su bili dio tog tima, ne samo igrači nego i stručni stožer koji je imao jako veliku ulogu na čelu s Miroslavom Blaževićem – izjavio je popularni tadašnji vratar Marijan Vlak.

Generator cijele momčadi bio je trener Miroslav Ćiro Blažević čija je fotografija, pri dizajniranju tramvaja, odmah do vozačkog mjesta.

– Naravno da je odmah do vozačkog mjesta, pa zar bi moglo biti drukčije – u šali je u svojem stilu podviknuo trener Blažević i nastavio:

– Malo sam nespretan kad o sebi govorim, ali to sam mjesto zaslužio. Čestitam vam i zahvaljujem što ste imali refleks da na taj način potaknete svijest o tome koliko je 1982. bila važna za hrvatski nogomet. Kažem hrvatski nogomet jer Dinamo je bio od prvog dana hrvatski klub, a taj  smo naslov osvojili u posebnoj atmosferi i stilu koji je dokazao da to nije bilo obično prvenstvo. Ovo je vožnja u kojoj uživam s dragim prijateljima i sretan sam što sam s vama i što mogu podijeliti svoju radost za ovo što ste napravili za moju generaciju – istaknuo je Blažević.

Dinamova desetka, mastermind i vođa na terenu, Marko Mlinarić, također je oduševljen idejom o tramvaju posvećenom njegovoj generaciji.

– Prekrasno izgleda, dirnuti smo, hvala našem Dinamu, ljudima iz kluba i gospodi iz ZET-a na ovoj akciji. Jedan sam od rijetkih koji se do kasna vozio tramvajem, čak i kad sam počeo igrati za prvu momčad. Autoškolu sam položio tek u 30. godini.

Pomalo je simbolično što su nogometu na neki  način nestale one klasične desetke baš kao što u Zagrebu već dugo ne vozi tramvajska linija broj 10 kojom ste vi išli do stadiona.

– Da, vozio sam se kao klinac desetkom, još kad sam počeo trenirati u pionirima Dinama. Dolazio sam pješice do Savskog mosta, a tamo su vozile dvije linije, 10 i 14.

Dodatna je simbolika što je Mlinarić u toj sezoni nosio, dakako, broj 10, a u jedinoj utakmici u kojoj je ušao s klupe, na leđima je bio broj 14…

– Nisam to znao, doista ima simbolike. Pa, broj 14 su također nosili veliki igrači, recimo Johan Cruyff, a u našoj reprezentaciji u početku i Luka Modrić, naš najbolji igrač svih vremena – dodao je Mlinarić.

Jedan od simbola Dinamove zlatne generacije je i fizioterapeut Josip Čačković, koji je u klub došao 15 godina ranije, dakle baš u sezoni kad su plavi osvojili Kup velesajamskih gradova 1967.

– Kad sjednem u ovaj veličanstveni tramvaj i pogledam sve te fotografije, imam osjećaj kao da je bilo jučer. Obje su te generacije, i ona iz 1967. i ova iz 1982., za  mene ostale zlatne. To je bio nogometni stroj, nogometna sila tog trenutka. Ne samo zato što su bili vrhunski nogometaši nego i vrhunski ljudi, prave persone jer bez toga niti ne možete napraviti veliku momčad. Značajnu je ulogu odigrao, naravno, trener Miroslav Blažević, koji je to sve posložio. Nije bilo lako, ali isplatilo se – zaključio je Čačković.