18.05.2022. | Novosti

Završen prekrasan mural 1982. na stadionu

18.05.2022. | Novosti

GNK Dinamo je uz bogati niz aktivnosti kroz cijelo proljeće na temu proslave 40. obljetnice generacije 1982. osmislio i natječaj za izradu novog grafita na jednom od stupova ispod zapadne tribine stadiona Maksimir.

Već ranije klub je uz pomoć talentiranih autora ukrasio tri stupa na zapadnoj tribini, uz prikaze lava, Dinamovog grba i motiva Zagreba. Ovoga puta objavljen je bio pozivni natječaj na koji su se mogli javiti autori idejnih rješenja grafita na temu plave generacije 1982.
U uži izbor ušla su tri prijedloga izgleda vizuala, a pobjedničko rješenje izabrano je u aplikaciji Socios.com gdje su navijači Dinama koji su ujedno i vlasnici $DZG fan tokena mogli glasovati za jedan od tri grafita. Pobjedu je odnio grafit broj 1 s ukupno 41.15% ukupnih glasova. Drugo rješenje dobilo je 33.74% glasova, a treća opcija 25.11%.

Iako je bilo prilično teško izabrati najljepši grafit, navijači su svojim glasovima odlučili koja će slika kao mural osvanuti ispod zapadne tribine.

U srijedu 18. svibnja završena je izrada murala koja je trajala tjedan dana, a autor prekrasnog grafita je mladi talentirani umjetnik Zvonimir Podgajski koji se povodom završetka crtanja kod grafita susreo uživo s legendom iz 1982. Markom Mlinarićem Mlinkom.

– Kao prvo čestitao bih gospodinu Podgajskom koji je zaista uslikao autentičan mural, čini se kao da su crteži živi. Zahvalio bih i Dinamu koji je osmislio sve to i mislim da je to motiv za našu djecu koja ovdje treniraju da i oni jednog dana uz svoj talent, rad, uporost, želju i ljubav prema Dinamu i Zagrebu jednog dana također oslikaju zidove našeg stadiona – istaknuo je Marko Mlinarić koji na muralu gleda prema – Snješku Cerinu.

– Ma, Cerin je bio genijalan strijelac, imao je sjajan osjećaj za gol i prostor… Kad nitko nije uspio ugurati loptu u mrežu, to je učinio on. Uostalom, bio je najbolji strijelac lige.

Sam autor Zvonimir Podgajski također je sa smiješkom promatrao konačan izgled murala.

– Prošlo je bolje nego što sam očekivao. Puno mi znači što i sam Marko Mlinarić kaže da mu se čini kao da su crteži živi. To znači da smo odradili dobar posao. Bitno je kad je zadovoljan čovjek koji je naslikan na zidu. To je vrhunac samog rada i automatski i pohvala.
Što je bilo najteže, stvoriti konture, dotjerivati detalje…?

– Sam proces je klasičan kao kod svakog oslikavanja tih većih formata. Prvo radimo skice samih konturnih linija da bismo mogli prijeći na popunjavanje ploha i na kraju dolaze detalji. Najteže je dobivanje karaktera, pogotovo tih portreta. Nisu problem ni slova ni vatra niti brojevi nego najviše portreti. Stalno se spuštam s dizalice, idem gore-dolje, udaljavam se na distancu da bih vidio je li neka greška, treba li štogod ispraviti. Otprilike nam za jedan portret treba jedan dan, tako i za korekcije. Ovo sam radio tjedan dana.
Ova je priča nastavak ideje o izradi murala na Dinamovom stadionu koja je započela prije par godina.

– Ovo je samo jedna aktivnost u nizu brojnih projekata koje smo proveli ovog proljeća i kojima smo htjeli dati još više na značaju generaciji 1982. koja slavi 40. obljetnicu. Već ranije malo smo pokušali uljepšati dio ispod zapadne tribine uz nekoliko grafita prijašnjih godina, a sada smo odlučili jedan posvetiti generaciji 1982. Sva rješenja pristigla na pozivni natječaj bila su izuzetno zanimljiva, međutim navijači su dali svoje glasove i uz našeg partnera Socios.com kroz aplikaciju su izabrali pobjedničko rješenje. Svi smo oduševljeni cjelokupnim radom mladog autora i izgledom murala koji će zasigurno oduševiti sve prolaznike kod stadiona Maksimir – direktor marketinga i prodaje Tomislav Rukavina.

Po završetku izrade murala uslijedilo je fotografiranje kojem su prisustvovali i članica uprave za marketing Amra Peternel te direktor marketinga i prodaje Tomislav Rukavina.