DINAMO ZAGREB

Ime i prezime

Rudolf Belin

Datum rođenja

04.11.1942.

Mjesto rođenja

Zagreb

Popularni Rudolf Belin, jedan od nositelja slavne generacije koja je 1967. godine osvojila Kup velesajamskih gradova, natjecanje koje je potom preraslo u Kup Uefa, današnju Europa ligu, bio je asistent glavnom treneru Miroslavu Ćiri Blaževiću na putu do naslova prvaka 1982. godine. Štoviše, Belin je tada bio i savjetnik i skaut, a u zadnjih pet jesenskih kola formalno je sam vodio momčad s klupe jer je trener Blažević morao na tribinu zbog dvomjesečne suspenzije.

Belin je džentlmen našeg nogometa. Tako ga nazivaju mediji, navijači, tim su mu riječima tepali i suigrači, ali i suparnici. Nogometni esteta koji se u karijeri okušao u gotovo svim ulogama osim vratarskoj. Još u doba kad je igrao u središtu obrane lopte je oduzimao elegantno, bez prekršaja. Nakon „treniranja“ s krpenjačom po gradskim livadama organizirani je nogomet počeo igrati u zagrebačkom Jedinstvu gdje se učlanio 1957. kao 15-godišnjak. Dinamo ga je zamijetio tri godine kasnije na turniru republika u Tuzli gdje je Rudi blistao u dresu hrvatske omladinske reprezentacije igrajući na mjestu lijevoga halfa.

Još se to rano doba, kao junior, isticao sjajnim izvođenjem jedanaesteraca i slobodnih udaraca koji su mu bili svojevrsni zaštitni znak u cijeloj karijeri. U prvoj je momčadi igrao na mjestu halfa, potom povučenu spojku, kasnije desnoga braniča pa zadnjeg veznog… U počecima svoje maksimirske karijere ustalio se na mjestu desnoga beka. Najbolje se, prema vlastitome priznanju, osjećao u ulozi čistača.

U sezoni 1963-’64. imenovan je najboljim igračem Jugoslavije u izbornu dnevnika Sportske novosti. Vjerojatno najvažniji pogodak u karijeri postigao je u mitskoj uzvratnoj utakmici protiv Eintrachta u Zagrebu gdje su lovili tri pogotka zaostatka iz prvoga okršaja. I upravo je Belin, udarcem s bijele točke u produžetku, u 102. minuti, hladnokrvno zatresao mrežu za konačnih 4-0 i povijesno slavlje. Po završetku igračke karijere Belin je bio i prvi trener plavih. Udarnu je momčad vodio u tri mandata: u sezoni 1977-’78., potom u kolovozu i rujnu 1983. te u završnici sezone 1989. U Dinamu je igrao 1959. do 1970. i pritom igrao u dva finala Kupa velesajamskih gradova: 1963. ih je pobijedila Valencia dok su 1967. osvojili trofej. Belin je s plavima dohvatio i pokal pobjednika Kupa 1963., 1965. i 1969.

Slike