DINAMO ZAGREB

Ime i prezime

Snješko Cerin

Datum rođenja

18.01.1955.

Mjesto rođenja

Zagreb

0 Ukupno utakmica
0 Ukupno golova
0 Utakmica u 81/82
0 Golova u 81/82

Dres s brojem osam, a – najbolji strijelac prvenstva. U doba kad su brojevi još uvijek imali određeno značenje i u velikoj mjeri opisivali ulogu igrača unutar momčadi, osmica je uglavnom bila naslonjena na vezne igrače ili u tadašnjoj terminologiji, desne spojke. No, Dinamove je osmica, jedan od omiljenih maksimirskih igrača, Snješko Cerin, bila i te kako ubojita. Rešetao je mreže iz svih kuteva, a nerijetko iza gol-crte trpao i naoko već izgubljene lopte. Ali, zabijao je on i – škaricama…

Popularni dečko iz zagrebačkog Trnja već je napunio dvadesetu kad je došao u Dinamo. I to baš iz Trnja. Baš je njegovim pogotkom krenulo dojmljivo Dinamovo proljeće. Načeo je mrežu Crvene zvezde u nezaboravnoj pobjedi s 3-0. U osmoj je minuti dočekao loptu s lijeve strane, pritom je propustio, ali se ponovno dokotrljala u njegovu blizinu, a on ju vješto primirio i „iz koraka“ proslijedio u mrežu. Problem je nastao kad je, nakon Dinamove sedme uzastopne pobjede, protiv Vojvodine s 3-0, Cerin zaradio žuti karton pa morao propustiti derbi protiv Partizana u Beogradu. Nešto je prigovorio sucu pri namještanju u živom zidu i dobio javnu opomenu… A tada je bio u životnoj formi. Dinamo je u Beogradu odigrao 0-0..

Tko zna, da je izvodio jedanaesterce, možda bi dohvatio i europsku „zlatnu kopačku“. Prethodni Dinamov igrač koji se okitio naslovom najboljeg strijelca lige bio je Dražan Jerković 20 godina ranije, u sezoni 1961/’62. Doduše, okušao se Cerin u izvođenju s bijele točke u gradskom derbiju protiv Zagreba u pobjedi s 2-1 u Kranjčevićevoj. Štoviše, plavi su tada izveli čak tri jedanaesterca i – niti jednog nisu iskoristili. Neuspješni su bili Zlatko Kranjčar, Zvjezdan Cvetković i – Cerin. Zanimljivo, u prvih 11 kola Cerin je mrežu tresao samo u dvjema utakmicama:. No, seriju golova pokrenuo je baš kad je zgrabio mjesto u udarnoj postavi. Bio je dvostruki strijelac protiv Olimpije u Ljubljani, Vardara u Zagrebu, nedugo kasnije i trostruki u dvoboju protiv Veleža u Maksimiru. Uglavnom, najesen ih je isporučio 10, na proljeće devet. U toj je, drugoj, furioznoj polusezoni bio ključna figura u utakmicama u kojima je Dinamo prelamao sezonu: zabio je Crvenoj zvezdi na otvaranju spektakularnog proljeća, potom po dva gola Vojvodini u Zagrebu i Vardaru u skopskom grotlu, a njegov gol u pobjedi protiv Željezničara 2-0 praktički je promovirao Dinamo u prvaka. U tom 31. kolu. Sarajlije su odolijevale sat vremena, a onda je Dinamo s dva brzopotezna pogotka Kranjčara i Cerina zaključio priču. Tom je utakmicom praktički osvojio naslov. Praktički da, ali teorijski – još ne. Matematički su ga izborili u sljedećem kolu.

Cerin je, dakle, postao prvi strijelac prvenstva s 19 pogodaka, a taj je 19. gol zabio upravo Željezničaru. U Dinamovu je dresu igrao 10 godina i pritom još osvojio (ne)priznati naslov prvaka 1979. u slučaju Tomić kao i pokal Kupa 1980. i 1983.

Slike