DINAMO ZAGREB

Ime i prezime

Zlatko Cico Kranjčar

Datum rođenja

15.11.1956.

Mjesto rođenja

Zagreb

0 Ukupno utakmica
0 Ukupno golova
0 Utakmica u 81/82
0 Golova u 81/82

Zlatko Cico Kranjčar svojevrsni je simbol Dinama i kroz svoje sjajne izvedbe na terenu, ali je dobio i svoj „alter ego“ u omiljenoj klupskoj maskoti. Upravo je on bio svojevrsni model za popularnu Dinamovu maskotu s likom simpatičnoga plavokosog dječarca koja je odmah među navijačima dobila nadimak – Cico. U maksimirskom je klubu bio od svoje devete do 28. godine, dakle – gotovo puna dva desetljeća.

Uz taj staž kasnije su se nadovezala i tri trenerska mandata na plavoj klupi. Za sebe je govorio da je s Dinamom u igračkoj karijeri osvojio dva naslova prvaka: onaj iz 1982., ali i tri godine ranije kad je sudskom odlukom u slučaju Tomić plavima pripao pokal za 1979., ali taj naslov nije uveden i u arhivu nogometnoga Saveza. Dvostruki je osvajač Kupa za 1980. i 1983. godinu. Ukupno je odigrao 556 utakmica uz 256 golova čime drži peto mjesto na ljestvici igrača s najviše nastupa u klupskoj povijesti.

Bio je jedan od generatora Dinamove proljetne renesanse, furioznog, rasplesanog plavog stroja koji je lomio suparnike od starta, presingom u prvih 15 minuta… Kranjčar je propustio jesenski dio natjecanja jer je bio na služenju vojnog roka, ali je upravo on bio motor koji je u proljetnoj polusezoni lansirao plave prema naslovu: u 17 je nastupa postigao 12 pogodaka! Neki su golovi, poput onog Crvenoj zvezdi u pobjedi s 3-0, u njegovu karakterističnom letu, popularnoj lastavici, prkosili zakonima fizike. Nažalost, naš dragi Cico zauvijek nas je napustio početkom ožujka 2021. u svojoj 65. godini. Dinamo je njemu u čast imenovao juniorski teren nedaleko zapadne tribine maksimirskog stadiona i pritom postavio prigodnu spomen ploču.

Slike